Nieuws

Terugblik en vooruitblik door Margreet Oostenbrink, voorzitter van het bestuur

6 december 2023

Het jaar 2023 is bijna voorbij. Het is daarom goed om terug te kijken op dit jaar en vooruit te blikken naar 2024.

Terugblik op 2023: Behoefte aan verandering

De oorlogen in de Oekraïne en recent ook in Gaza houden ons allemaal bezig. De gezamenlijke en wereldwijde inspanning om het klimaatrisico te beperken, komt ook in een volgende fase. Bestaanszekerheid, gezondheidszorg en migratie zijn in ons land belangrijke onderwerpen. In het midden van dit alles was voor jouw pensioen de nieuwe Wet toekomst pensioenen één van de belangrijkste thema’s in 2023.

Het ingaan van deze wet markeert een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van pensioenregelingen. Op dit moment heb je namelijk een afspraak met je werkgever over de hoogte van je pensioen later. De nieuwe regels voor pensioen gaan meer over hoeveel geld jij en je werkgever elke maand gaan inleggen voor jouw pensioen.

Vooruitblik naar 2024: Samenwerking
In 2024 bereiden wij ons stap voor stap voor op invoering van de nieuwe pensioenregeling. Hierbij staat samenwerking centraal. De werkgevers geven samen met de vakbonden, de nieuwe pensioenregeling vorm. Als pensioenfonds nemen we deel aan de gesprekken en leveren we inhoudelijke input. Het inrichten van de nieuwe regeling in de systemen volgt daarna.

Om je op de hoogte te houden van deze ontwikkelingen, introduceren we begin volgend jaar een speciale nieuwsbrief over de Wet toekomst pensioenen. Hierin vertellen we je uitgebreid over de inhoud van de nieuwe regeling, de keuzes die gemaakt moeten worden en ook over alle stappen die we in het traject volgen. Op die manier ga je goed geïnformeerd de toekomst tegemoet.

Maatschappelijk Verantwoord Beleggen
Duurzaamheid is niet langer alleen een wens, maar een noodzakelijke eis voor ons pensioenfonds. Maatschappelijk Verantwoord Beleggen is voor ons fonds belangrijk, net zoals voor de bij ons aangesloten werkgevers. We zetten ons samen in om een groenere en meer verantwoorde toekomst te creëren. In november van dit jaar kregen we van het VBDO de award voor het best presterende kleine pensioenfonds op dit gebied. Ook hebben wij voor het eerst een uitgelichte stem gepubliceerd.

We zijn blij met de betrokkenheid en het vertrouwen in ons fonds. De vertegenwoordiging namens de werknemers in het Bestuur en het Verantwoordingsorgaan helpen ons om voor onze deelnemers en gepensioneerden de beste keuzes te maken. We doen het samen!

Namens het Bestuur wens ik jullie fijne feestdagen gevuld met vreugde en dierbare momenten met familie en vrienden. Voor 2024 wensen we je een goede gezondheid en een jaar vol nieuwe kansen. Wij kijken er naar uit om samen de reis naar een duurzame toekomst voort te zetten.

Warme groet,

Margreet Oostenbrink

treinstation mensen

Over ons

Wie zorgen er voor uw pensioen en hoe doen ze dat?

snsmail

Krijg jij post al per e-mail?

Wij staan graag in contact met je. Dat doen we het liefst per e-mail. Dit is niet alleen sneller, maar ook goedkoper en beter voor het milieu. Is jouw e-mailadres nog niet bij ons bekend? Log dan in op Mijn Pensioen en geef het door.

champagne

Ga aan de slag met de decembercheck

Het einde van het jaar is in zicht. Het is dus de hoogste tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar 2024. Wist je namelijk dat veel veranderingen in jouw leven ook gevolgen hebben voor je pensioen?

Om het je makkelijk te maken hebben wij de december checklist, waarmee je eenvoudig controleert of je in actie moet komen. Doe je ook de decembercheck?