Nieuwe pensioenregeling

We gaan naar een nieuwe pensioenregeling

De regels voor pensioen werkten jarenlang goed. We regelen onze pensioenen samen en dragen ook de risico’s samen. Zo zijn we er voor elkaar en hebben we onze zaken goed geregeld. Om dit zo te houden, was een modernisering van de pensioenregels nodig. Daarom hebben de vakbonden, de werkgevers en de overheid samen nieuwe regels voor pensioen gemaakt. 

Vanaf 1 juli 2023 zijn deze regels vastgelegd in de Wet toekomst pensioenen. Ook jouw pensioen bij Pensioenfonds SNS REAAL gaat hierdoor veranderen. Maar nu nog niet. Pensioenfonds SNS REAAL wil de nieuwe regels voor jouw pensioen per 1 januari 2027 invoeren. Voor het zover is moeten er nog flink wat stappen genomen worden. Op deze pagina nemen we je hierin meer. Je leest hier altijd het laatste nieuws over de nieuwe regels voor pensioen.. 

Waarom zijn er nieuwe regels voor pensioen?

1. Een duidelijker en persoonlijker pensioen

Het is nu voor veel mensen niet duidelijk hoeveel ze betalen voor hun pensioen en hoeveel ze opbouwen. Met de nieuwe regels bouwt iedereen pensioen op via een premieregeling. In dit pensioen staat vast hoeveel geld (premie) jij en jouw werkgever in jouw pensioen stoppen. 

2. Pensioen kan straks sneller omhoog dan nu

Als het goed gaat met de economie gaat jouw pensioen nu soms niet omhoog. Dat voelt oneerlijk. De nieuwe regels zorgen ervoor dat jouw pensioen meebeweegt: als het goed gaat met de economie, dan kan je pensioen eerder omhoog. Gaat het economisch minder goed? Dan kan je pensioen ook omlaaggaan. 

3. Pensioen sluit beter aan bij loopbaan

Mensen wisselen steeds vaker van baan, stoppen een tijd met werken of beginnen voor zichzelf. De pensioenregels passen daar nu niet goed bij. 

Veelgestelde vragen over de nieuwe regels voor pensioen

Wat verandert er en voor wie?

De nieuwe pensioenregels gelden straks voor iedereen. Dus of je nu nog in dienst bent en actief pensioen opbouwt, in het verleden pensioen hebt opgebouwd of als je al pensioen krijgt van Pensioenfonds SNS REAAL. Voor iedereen gaat het pensioen met de nieuwe regels straks veranderen. 

Op dit moment heb je een pensioen waarbij afspraken zijn gemaakt over de hoogte van jouw pensioen. Volgens de nieuwe regels spreken we niet af hoeveel pensioen je iedere maand of jaar opbouwt, maar hoeveel geld jij en jouw werkgever inleggen voor je pensioen. Hiermee bouw je jouw eigen pensioenpot op die bestaat uit de ingelegde premie en het daarop behaalde resultaat van de beleggingen. Dit heet een premieregeling. 

Als het goed gaat met de economie, kan je pensioen straks sneller omhoog. Maar je pensioen kan ook omlaaggaan als het economisch minder goed gaat. Je pensioen beweegt dus mee. 

  • Hoe jonger je bent, hoe meer je pensioenpot gaat meebewegen. Dat is niet erg, want je hebt ook meer tijd om jouw pensioenpot op te bouwen.
  • Het meebewegen van jouw pensioenpot wordt, door minder risicovol te beleggen, kleiner als je al bijna met pensioen gaat. 
  • Als je met pensioen bent, beweegt je pensioen zo min mogelijk mee. Maar je pensioen kan wel elk jaar een beetje veranderen. Om te veel meebewegen te voorkomen kunnen maatregelen genomen worden. Welke dat precies zijn is aan sociale partners om te beslissen. 

Het partnerpensioen is het pensioen waar je partner recht op heeft na jouw overlijden. De regels hiervoor zijn straks voor iedereen gelijk. Het partnerpensioen wordt een percentage van jouw laatste salaris. Het maakt niet uit hoeveel jaar je al hebt gewerkt. De hoogte van het percentage kan wel wisselen per pensioenuitvoerder. Sociale partners bepalen het percentage voor het partnerpensioen. 

Wat blijft hetzelfde?

Niet alles verandert. We houden wat goed is uit het oude pensioenstelsel. Dit geldt voor iedereen die bij pensioenfonds SNS REAAL pensioen opbouwt, heeft opgebouwd of al pensioen krijgt.

Werkgeversorganisaties, vakbonden, ondernemingsraden, pensioenuitvoerders en de overheid regelen jouw pensioen.

De AOW blijft bestaan. Dit is het basispensioen van de overheid. Als je in Nederland woont en werkt krijg je meestal AOW. 

We delen ook in de nieuwe pensioenregeling nog steeds risico’s van bijvoorbeeld stijgende levensverwachting, overlijden en arbeidsongeschiktheid. We houden de kosten laag door samenwerking op bijvoorbeeld het gebied van administratie, ondersteunende diensten en beleggingen. 

De premie voor jouw pensioen betaalt jouw werkgever voor het grootste deel en jij betaalt zelf een eigen bijdrage. Dit is straks in de nieuwe pensioenregeling ook zo. 

Ook in de nieuwe pensioenregeling krijg jij pensioen zolang je leeft. En overlijd je? Dan krijgt jouw partner meestal een partnerpensioen.

tijdlijn SNS nieuwe pensioenregeling

Meer nieuws

Lees meer informatie op pensioenduidelijkheid.nl

Deze website is een initiatief van vakbonden, werkgeversorganisaties, pensioenuitvoerders en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Op pensioenduidelijkheid.nl vind je algemene informatie over waarom er nieuwe regels voor pensioen zijn en wat er allemaal verandert. 

Wij informeren je over de nieuwe pensioenregeling bij pensioenfonds SNS REAAL. Op deze pagina en via nieuwsbrieven houden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.