Verantwoord beleggen

Stemmen voor minder plasticgebruik door Amazon

27 november 2023

Wij beleggen in aandelen van bedrijven en zijn daardoor aandeelhouder. Een aandeelhouder kan invloed hebben op het beleid van die bedrijven door te stemmen op voorstellen in aandeelhoudersvergaderingen.

Onze stem gebruiken

Stemmen op aandeelhoudersvergaderingen is een direct instrument om de belangen van het fonds te beschermen en invloed uit te oefenen op het bestuur van een onderneming. Het fonds ziet het uitoefenen van stemrecht bij volmacht als een belangrijk actief onderdeel van verantwoord beleggen. Het stemmen op aandeelhoudersvergaderingen is via onze manager Cardano (voorheen Actiam) uitbesteed. Samen hebben wij ons eigen stembeleid ontwikkeld, als onderdeel van ons Maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid.

Uitgelichte stem

In ons maatschappelijk jaarverslag vermelden wij hoe en wat we doen aan stemmen op aandeelhoudersvergaderingen. Om dat meer onder de aandacht te brengen gaan wij regelmatig een uitgebrachte stem toelichten.

In dit nieuwsbericht vertellen we over onze aanpak op de aandeelhoudersvergaderingen van Amazon.
 

Stemmen voor minder plasticgebruik door Amazon

Zowel in 2021 als in de 2022 zijn er namens Pensioenfonds SNS REAAL door Cardano aandeelhoudersbesluiten ingediend bij Amazon. In deze besluiten vragen we Amazon om duidelijk te beschrijven hoe ze hun plasticgebruik gaan verminderen. Plastic is namelijk een van de meest hardnekkige vervuilende stoffen op aarde en zorgt voor vervuiling van meren, rivieren en oceanen. Dit verstoort waterecosystemen en veroorzaakt biodiversiteitsverlies. Daarnaast komt bij de productie, verbranding en recycling van plastic veel CO2 vrij, wat bijdraagt aan klimaatverandering. 

Zowel biodiversiteitsverlies als klimaatverandering hebben gevolgen voor lokale gemeenschappen

Het bedreigt bijvoorbeeld de voedselproductie, en dat maakt de wereldwijde ongelijkheid groter. Voor de overgang naar een duurzame en gelijke wereld is het verminderen van plastic gebruik en -vervuiling daarom noodzakelijk.

Amazon is 's werelds grootste online retailer en daarmee verantwoordelijk voor een groot deel van het totale gebruik van plasticverpakkingen binnen deze sector. Het overgrote deel van deze verpakkingen belandt op stortplaatsen en in oceanen.

We zien vooruitgang bij Amazon

Recentelijk zijn twee van onze subdoelstellingen behaald. Amazon rapporteert nu over het gebruik van wegwerpplastic en we zien in het rapport een aanzienlijke reductie van 11,6% (gelijk aan 97.222 ton). 

Amazon kondigde ook aan dat ze het gebruik van koeriersenveloppen van folie geleidelijk zal stoppen. Hoewel er een mooi resultaat is gehaald blijven we Amazon aansporen om doelen en tijdlijnen op te stellen voor de vermindering van het gebruik van alle soorten plasticverpakkingen. Daarnaast sturen we op een concrete deadline voor het stoppen van het gebruik van koeriersenveloppen van folie.

Afbeelding bron: Waste and Packaging, https://sustainability.aboutamazon.com/2022-report

Ons maatschappelijk Verantwoord Beleggenbeleid

Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (MVB) is een belangrijk onderwerp voor het Pensioenfonds en het bestuur, dat een voortdurende, actieve aandacht en betrokkenheid geniet. Bekijk hier ons ESG-beleid. Klik direct door naar ons beleid.