We noemen invaren liever ’verhuizen van pensioen’. Het pensioen dat je nu hebt, verhuist namelijk mee naar jouw nieuwe pensioenregeling. In de nieuwe pensioenregeling krijg je een eigen pensioenpot. Wil je meer weten over invaren, wie de beslissingen neemt en wanneer we je kunnen vertellen wat het voor jou betekent? Lees dan verder.
Wat zijn de gevolgen van verhuizen van jouw pensioen?
- Al jouw pensioen bij elkaar in één pensioenpot is makkelijk en overzichtelijk. Dit is eenvoudiger om uit te leggen en te begrijpen
- Door het verhuizen van jouw pensioen kan jouw pensioen sneller omhoog gaan. Maar als het minder goed gaat, kan het ook sneller omlaag gaan.
- Na het verhuizen van jouw pensioen is er geen splitsing in het pensioen dat je nu u al hebt opgebouwd onder de huidige regeling en het pensioen dat je nog op gaat bouwen onder de nieuwe regeling. Hierdoor kunnen wij de risico’s beter verdelen over alle deelnemers binnen het pensioenfonds.
Hoe gaat dat eigenlijk? Mijn pensioen verhuizen?
Nu is er één grote pensioenpot voor alle deelnemers samen. Om jouw pensioen te verhuizen, rekenen wij jouw opgebouwde pensioen en de aanwezige buffers in het pensioenfonds om naar jouw eigen pensioenkapitaal. Dat bedrag komt in jouw eigen pensioenpot in de nieuwe pensioenregeling. Jouw pensioenpot groeit vervolgens door de premie die jij en je werkgever betalen (alleen voor deelnemers die werken bij Athora, de Volksbank of SRH). Ook kan de pensioenpot natuurlijk groeien of dalen door winst of verlies op beleggingen.
Kan ik ook bezwaar maken tegen het verhuizen van mijn pensioen?
Je kunt persoonlijk geen bezwaar maken tegen het verhuizen van jouw pensioen. Bouw je op dit moment pensioen op bij ons pensioenfonds? Dan ben je voor de keuzes die gemaakt worden vertegenwoordigd via sociale partners. Als gepensioneerde of als voormalige werknemer die nog pensioen bij ons heeft staan kun je ook jouw stem laten horen. Dan maak je gebruik van jouw hoorrecht. Dit kan alleen als je op de juiste manier bent vertegenwoordigd. Lees hieronder meer over.
Hoe kan ik als voormalig werknemer of gepensioneerde gebruik maken van mijn hoorrecht?
Als je bent vertegenwoordigd in een notarieel vastgelegde vereniging kun je als vereniging jouw reactie geven op het transitieplan van sociale partners. In dit plan leggen sociale partners de gemaakte keuzes vast. De beoogde publicatiedatum van het transitieplan is 1 januari 2025. Sociale partners moeten de vereniging op tijd de gelegenheid geven zodat de reactie nog van invloed kan zijn op de keuzes en moeten je dan laten weten hoe de reactie van de vereniging is meegenomen in de definitieve keuzes.
Wanneer weet ik wat de gevolgen zijn van het verhuizen van mijn pensioen?
Zodra alle keuzes voor de nieuwe pensioenregeling bekend zijn, maken wij (voorbeeld)berekeningen van het verhuizen van jouw pensioen. Je krijgt daarover dan automatisch van ons bericht. Dit is pas ongeveer een half jaar voor het invoeren van de nieuwe pensioenregels in 2027. Dat duurt dus helaas nog even.
Wie neemt de beslissing over het verhuizen van mijn pensioen?
Werkgevers en vakbonden (sociale partners) nemen samen de beslissing. Daarna moet het pensioenfonds nog akkoord gaan. Je hebt hierin zelf geen keuze. We onderzoeken of er misschien groepen deelnemers zijn waarvoor verhuizen heel nadelig is. Als dit zo is, dan kunnen sociale partners besluiten hiervoor een compensatie te geven.