Nieuws

Veelgestelde vragen over de nieuwe regels voor pensioen

27 maart 2024

Jullie meest gestelde vragen over de nieuwe regels voor pensioen zetten we hieronder op een rij. Staat jouw vraag er nog niet bij? Mail deze dan naar communicatie@blueskygroup.nl. Heb je een algemene vraag over pensioen? Neem dan contact op met Pensioenservice. We helpen je graag.

Ik bouw nog pensioen op

Ook als het nog lang duurt voordat je met pensioen gaat, krijg je later pensioen. Jouw pensioen bestaat uit de premies die jij en jouw werkgever betalen en het resultaat van de beleggingen.

Ik ga bijna met pensioen

Pensioenfonds SNS REAAL wil de nieuwe regels voor pensioen per 1 januari 2027 invoeren. Als je voor die datum met pensioen gaat verandert er nu nog niets. In 2027 kan je pensioen wel veranderen. Vanaf dat moment kan je pensioen omhoog, maar ook omlaag gaan. Jouw pensioen beweegt mee met de economie. Je krijgt dus straks een variabel pensioen. Of en hoe te grote wisselingen in jouw pensioen worden voorkomen is afhankelijk van de keuzes die sociale partners nog moeten maken.

Ik ben al met pensioen

Ja, de nieuwe regels gelden voor iedereen. Dus ook als je nu al een pensioen van Pensioenfonds SNS REAAL krijgt. Het pensioen dat je nu hebt voegen we straks toe aan je eigen pensioenpot in de nieuwe pensioenregeling. Vanaf het moment dat de nieuwe regels voor pensioen voor jou gelden kan je pensioen omhoog, maar ook omlaag gaan. Je krijgt dus straks een variabel pensioen. Of en hoe te grote wisselingen in jouw pensioen worden voorkomen is afhankelijk van de keuzes die sociale partners nog moeten maken. 

Wanneer gaat de Wet toekomst pensioenen in?

De wet is al op 1 juli 2023 ingegaan. Pensioenfonds SNS REAAL wil de nieuwe regels voor pensioen per 1 januari 2027 invoeren. De uiterste wettelijke datum waarop de nieuwe regels moeten zijn ingevoerd is 1 januari 2028.

De wet is al op 1 juli 2023 ingegaan. Moet ik zelf eigenlijk iets doen?  

Je hoeft zelf voor de aanpassing van je pensioen niets te doen. Wel raden we je aan om te controleren of jouw juiste e-mailadres bekend is bij ons. Zo kunnen we je goed op de hoogte houden van alle veranderingen die eraan komen. Check jouw e-mailadres in Mijn gegevens in Mijn pensioen. Meld je ook aan voor de digitale nieuwsbrief, zodat je altijd op de hoogte bent van het meest actuele nieuws. Zodra meer bekend is over de nieuwe pensioenregeling ontvang je hierover (digitale) post. Digitale post is niet alleen sneller, maar ook duurzamer en goedkoper dan post.

Wanneer hoor ik wat het voor mij betekent? 

Sociale partners moeten eerst afspraken maken over de nieuwe pensioenregeling. Deze afspraken leggen zij vast in een transitieplan. Dit publiceren we op onze website. Daarna moet de nieuwe pensioenregeling nog worden ingevoerd. Pensioenfonds SNS REAAL wil dit uiterlijk 1 januari 2027 klaar hebben. Ongeveer 3 maanden daarvoor kunnen we je een opgave doen van wat de nieuwe regels voor jouw pensioen betekenen. 

Ik zie dat er twee verschillende regelingen zijn. Hoe zit dat precies? En wat gaat voor mij straks gelden? 

De wet biedt de keuze tussen twee verschillende (basis)pensioenregelingen; de flexibele premieregelingen en de solidaire premieregeling. Binnen allebei deze regelingen zijn vervolgens weer verschillende keuzes mogelijk. Sociale partners zijn in overleg over alle keuzes die gemaakt moeten worden. Zodra alles duidelijk is leggen zij de afspraken vast in een transitieplan. Dit komt beschikbaar op onze website.

Kan ik meepraten over de veranderingen van mijn pensioen?  

Vertegenwoordigers van de werknemers (vakbonden, ondernemingsraad) maken samen met jouw (voormalig) werkgever afspraken over de nieuwe pensioenregeling. Zij houden jou op de hoogte van nieuwe afspraken. En heb je zelf ideeën dan kun je natuurlijk altijd zelf contact opnemen. 

Werk je niet meer bij 1 van de aangesloten werkgevers of ben je al met pensioen? Dan kun je jouw stem laten horen via de Vereniging van gepensioneerden en/of oud-deelnemers. Deze verenigingen staan volledig los van het pensioenfonds. Oprichting daarvan moet vanuit de gepensioneerden en/of oud-deelnemers komen. 

Kan ik er zelf voor kiezen om met mijn pensioen in de bestaande pensioenregeling te blijven?   

Nee, daar kun je niet individueel voor kiezen. Sociale partners beslissen of jouw pensioen in de bestaande regeling verhuist naar de nieuwe pensioenregeling. Deze keuze geldt dan voor iedereen. Verhuizen van pensioen wordt ook wel invaren genoemd. 

Ik hoor dat ik straks een eigen pensioenpot krijg. Kan ik daar dan ook zelf over beschikken? 

Nee dat is niet mogelijk. Jouw pensioenpot wordt straks gebruikt om jou vanaf je pensioendatum een pensioen te geven zolang je leeft. Het beheer van deze pot doen we ook straks nog steeds samen. Wel wordt duidelijk wat je zelf hebt opgebouwd in jouw eigen pensioenpot en hoeveel jij en jouw werkgever samen aan premie hebben betaald. 

Gaat mijn pensioen straks iedere maand omhoog of omlaag?   

Nee, jouw pensioen wordt straks één keer per jaar aangepast en niet iedere maand. 

Krijgt mijn partner ook een pensioen als ik kom te overlijden?  

Je partner krijgt na jouw overlijden een partnerpensioen, als je partner voldoet aan een paar voorwaarden. De hoogte van het partnerpensioen wordt bepaald door de sociale partners en hangt af van een aantal factoren. Zoals of je op het moment van overlijden nog pensioen opbouwde bij Pensioenfonds SNS REAAL, hoelang je uit dienst was en of je het partnerpensioen nog vrijwillig had verzekerd. 

Nieuwe pensioenregeling

Wat gaat er allemaal veranderen? Wij houden je op deze pagina op de hoogte van al het nieuws over de nieuwe pensioenregeling.

Check je gegevens en ontvang jouw post digitaal

Check in Mijn gegevens in Mijn pensioen of wij jouw meest actuele gegevens hebben. Wil je ook voortaan de nieuwsbrief en jouw pensioenpost digitaal ontvangen? Geef dit dan aan bij 'communicatievoorkeuren' in Mijn gegevens en geef jouw e-mailadres door.