Nieuws

Pensioen: hoe zit het ook al weer?

16 april 2024

We hebben het bij 'pensioen' eigenlijk over drie dingen: AOW, pensioen via werkgever en geld dat je zelf spaart. In Nederland krijgt iedereen vanaf AOW-leeftijd een basispensioen: de AOW. Je krijgt deze van de overheid. Als je de AOW-leeftijd bereikt en stopt met werken, heb je zo nog steeds geld om van te leven. Ook sparen veel mensen zelf nog voor hun pensioen. Denk hierbij aan spaargeld, een verzekering of overwaarde van de eigen woning. Waar deze speciale nieuwsbrief Wet toekomst pensioenen over gaat is stap 2 'Pensioen via werkgever' ofwel jouw pensioen bij Pensioenfonds SNS REAAL. En dan natuurlijk over alle veranderingen die eraan gaan komen. 

Waarom zijn er nieuwe regels voor pensioen nodig?

De 'oude' regels voor pensioen werkten goed, maar dat is aan het veranderen. Het is nu niet duidelijk genoeg hoeveel geld mensen betalen voor hun pensioen. En gaat het goed met de economie? Dan kunnen de pensioenen soms toch niet omhoog. Dat voelt oneerlijk. Ook wisselen mensen vaker van baan, stoppen een tijd met werken of starten een eigen bedrijf. De 'oude' regels voor pensioen passen hier niet goed meer bij. Daarom moeten ze worden aangepast. De vakbonden, werkgevers en de overheid hebben samen nieuwe regels voor pensioen gemaakt. Want we willen dat iedereen in Nederland een goed pensioen krijgt, ook de generaties na ons. Op 1 juli 2023 zijn de nieuwe regels voor pensioen vastgelegd in de Wet toekomst pensioenen. Uiterlijk in 2028 moeten alle pensioenregelingen aan de nieuwe wet voldoen.

Jouw pensioen straks

Niet alles verandert. Er is straks voor jou nog steeds een AOW en pensioen via jouw werkgever. En je blijft je pensioen ontvangen zo lang je leeft. Overlijd je voordat je met pensioen gaat? Dan krijgt jouw partner vaak een pensioen. Dit is allemaal mogelijk omdat we het pensioen met elkaar blijven regelen: vakbonden, werkgevers en overheid. Met de nieuwe regels voor pensioen zie je duidelijker hoeveel geld jij en jouw werkgever stoppen in jouw pensioen en hoe snel dit bedrag groeit. Jouw pensioen beweegt: het gaat omhoog als het goed gaat met de economie. Maar jouw pensioen kan ook omlaag gaan als het slechter gaat. De regels zorgen er wel voor dat de bewegingen niet te groot worden. Bovendien worden de bewegingen kleiner als je ouder wordt. Want hoe dichter je bij jouw pensioen komt, hoe preciezer je natuurlijk wil weten op hoeveel geld je kunt rekenen. Elk jaar krijg je bericht over de nieuwe hoogte van jouw pensioen.


Steeds meer duidelijk

Wat de nieuwe pensioenregels voor jou persoonlijk gaan betekenen, weten we nu nog niet precies. Dat wordt de komende jaren duidelijk. In deze nieuwsbrief nemen we je mee in het proces van alle wijzigingen.

Verantwoordingsorgaan: samen naar een nieuwe pensioenregeling

Het Verantwoordingsorgaan (VO) levert ook een bijdrage aan de nieuwe pensioenregeling  Betty Verheul en Yvonne Drenth-Voorhorst leggen uit hoe het VO dat in de praktijk aanpakt.

Nieuwe pensioenregeling

Nieuwe pensioenregeling

Wat gaat er allemaal veranderen? Wij houden je op deze pagina op de hoogte van al het nieuws over de nieuwe pensioenregeling.