Nieuws

De werkgevers aan het woord: Samen op weg naar een nieuwe pensioenregeling

16 april 2024

De komende periode staan we als werkgevers voor een mooie uitdaging. Samen met de vakbonden maken wij nieuwe afspraken over pensioen. In dit proces zijn wij op zoek naar de beste keuzes, zodat wij een pensioen afspreken dat zo goed mogelijk bij jou past als werknemer. 

Eerste keuze voor type pensioenregeling

Op dit moment overleggen we al regelmatig met alle partijen. Bij dit overleg sluit ook het pensioenfonds als toehoorder aan. De eerste keuze waar we voor staan gaat over het type pensioenregeling. In de nieuwe wet zijn er twee keuzes: de solidaire premieregeling en de flexibele premieregeling. Bij beide type regelingen is de betaalde premie het uitgangspunt. En dus niet meer hoeveel pensioen je ieder jaar opbouwt. Hier lees je meer over de belangrijkste kenmerken van beide type regelingen. Met de keuzes die gemaakt worden kunnen de
regelingen uiteindelijk veel op elkaar gaan lijken. Zo is het mogelijk om flexibiliteit in te bouwen in de solidaire regeling. En andersom kun je solidariteit inbouwen in de flexibele regeling. Over de details gaan sociale partners samen beslissen. Verder blijven veel keuzes voor jou hetzelfde. Zo blijft het bijvoorbeeld mogelijk om eerder met pensioen te gaan.

Afspraken verder uitwerken

Als wij het samen met alle sociale partners eens zijn geworden over de keuze voor het type pensioenregeling, dan werken we alle afspraken verder uit. Hierbij bespreken we bijvoorbeeld welk pensioen je partner krijgt als er iets met jou gebeurt en kijken we zorgvuldig naar 'invaren'. Ook denken we na over wie de pensioenregeling gaat uitvoeren; het pensioenfonds of een andere partij. Zo zijn er nog flink wat stappen te nemen de komende periode 

De nieuwe afspraken invoeren

Wanneer alle afspraken over de pensioenregeling zijn gemaakt, dan leggen we deze vast in een transitieplan. Dit moet uiterlijk 1 januari 2025 klaar zijn. Dit betekent dat we alle afspraken al rond de zomer van dit jaar met elkaar moeten hebben gemaakt. De pensioenuitvoerder kijkt vervolgens of deze afspraken uit te voeren zijn en of het voor alle groepen deelnemers eerlijk geregeld wordt. Dit laatste noemen we ook wel ‘evenwichtige afspraken’. Als dit allemaal akkoord is, dan starten we met het invoeren van de nieuwe afspraken. Dat is nog een hele klus. We willen de nieuwe pensioenregeling uiterlijk 1 januari 2027 invoeren.

Werkte je in het verleden bij een van de werkgevers die is aangesloten bij Pensioenfonds SNS REAAL? 

Dan heb je pensioen bij ons pensioenfonds en gelden de nieuwe regels ook voor jou. Maar ook als je nu al een pensioen krijgt van Pensioenfonds SNS REAAL verandert straks jouw pensioen door de nieuwe regels. Hoe jouw pensioen precies gaat veranderen weten we nu nog niet. Daarvoor moeten eerst alle keuzes voor de nieuwe pensioenregeling zijn gemaakt en uitgewerkt. 

Beleggen in de nieuwe pensioenregeling

Het pensioenfonds belegt nu voor je pensioen. Maar hoe zit dit in de nieuwe pensioenregeling? Wat verandert er en wat blijft hetzelfde? 

Nieuwe pensioenregeling

Wil je meer weten? 

We kunnen ons voorstellen dat je nu al wel meer wil weten over de nieuwe afspraken voor jouw pensioen. Je vindt hier altijd het laatste nieuws. En ben je lid van een vakbond, dan houdt ook je vakbond jou op de hoogte.