Nieuws

Beleggen in de nieuwe pensioenregeling

16 april 2024

Het pensioenfonds belegt nu voor je pensioen. Maar hoe zit dit in de nieuwe pensioenregeling? Wat verandert er en wat blijft hetzelfde? Je leest het in dit nieuwsbericht.

Minder buffer en voor iedereen een eigen potje geld 

Op dit moment is er één grote pensioenpot. Deze wordt  door het pensioenfonds belegd. Volgens de nieuwe regels voor pensioen gaan we die verdelen naar individuele potjes. Daardoor is het duidelijk welk stukje van jou is. Volgens de 'oude' regels moeten pensioenfondsen flinke buffers hebben. Ons pensioenfonds moet dus voldoende geld hebben om nu en in de toekomst de pensioenen te betalen. Door allerlei regels mogen we die buffer volgens de 'oude' regels niet helemaal gebruiken om de pensioenen te verhogen. Bij de nieuwe regels voor pensioen mogen we een veel kleinere buffer aanhouden. Zo kunnen we het rendement bijna helemaal gebruiken voor de deelnemers. Belangrijk om te zeggen dat beleggingen natuurlijk ook kunnen tegenvallen.

Risico’s en reserves

Hoe groot zijn nu eigenlijk die risico’s op dalingen in het rendement? Wordt pensioen volgens de nieuwe pensioenregels ineens een gevaarlijk beleggingsproduct? De risico’s worden niet anders dan ze nu zijn en op allerlei manieren wordt veiligheid ingebouwd. Bijvoorbeeld, we beleggen het geld nu in veel verschillende categorieën, zoals onroerend goed, aandelen in bedrijven, infrastructuur en obligaties. Dat doen we zo ook bij de nieuwe pensioenregels. Ook gaan we per leeftijdscategorie kijken wat het beste past. Voor de pensioenpotjes van ouderen beleggen we minder risicovol. Jongeren hebben er juist baat bij als we wat meer risico nemen, omdat er voldoende tijd is om schommelingen te verwerken.

Resultaten van het risicopreferentieonderzoek

In december kreeg je van Pensioenfonds SNS REAAL een uitnodiging om mee te doen aan ons risicopreferentieonderzoek. Dit onderzoek geeft ons inzicht in hoe jij denkt over het nemen van risico in combinatie met je pensioen. Lees hier de belangrijkste resultaten van het onderzoek. 

Kenmerken van de solidaire- en de flexibele premieregeling

Een solidaire en een flexibele premieregeling lijken in veel opzichten op elkaar. Lees hier de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee premieregelingen.

Nieuwe pensioenregeling

Wat gaat er allemaal veranderen? Wij houden je op deze pagina op de hoogte van al het nieuws over de nieuwe pensioenregeling.