Nieuws

Kenmerken van de solidaire- en de flexibele premieregeling

16 april 2024

Een solidaire en een flexibele premieregeling lijken in veel opzichten op elkaar. Verschillen zijn er ook. In de solidaire premieregeling is een zogenaamd ‘solidariteitsreserve’ verplicht. Hiermee kunnen bijvoorbeeld beleggingsrendementen worden herverdeeld tussen deelnemersgroepen. De flexibele premieregeling is meer individueel ingestoken. Er is sprake van een individuele beleggingspot en in de opbouwfase zijn diverse beleggingsprofielen mogelijk. Hier mogen beleggingsrendementen niet worden herverdeeld. Voor werkgevers en vakbonden is het van belang om goed inzicht te hebben in beide typen regelingen en om te onderzoeken wat de gevolgen van bepaalde keuzes zijn voor hun deelnemers. Hieronder lees je de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen deze premieregelingen. 

Solidaire premieregeling

Uitgangspunt

De premie is het uitgangspunt. Het pensioen dat je krijgt staat van tevoren niet vast. Als het beter is gegaan met de economie, dan is je pensioen ook hoger. Andersom geldt dat het lager is als het minder goed gaat.

Vermogen of kapitaal

Samen met andere werknemers bouw je een gezamenlijk vermogen op. Dit gezamenlijk vermogen bestaat uit alle pensioenpotjes van alle deelnemers bij elkaar. Als je met pensioen gaat, financieren we je uitkering met jouw 'deel’ van het vermogen (jouw eigen pensioenpotje).

Beleggen

Het pensioenfonds belegt al het geld voor alle deelnemers samen. Het pensioenfonds onderzoekt regelmatig wat deelnemers willen op dit gebied. Dit is de basis van het beleggingsbeleid. Het rendement en de financiële risico’s worden toebedeeld aan leeftijdsgroepen op basis van vooraf vastgestelde regels. 

Risico's

Samen met andere deelnemers vang je een aantal risico’s op. Hiervoor zet het pensioenfonds speciaal geld opzij. Dit zijn bijvoorbeeld risico’s van beleggen. Of risico’s op ziekte en overlijden. 

Uitkering

Als je met pensioen gaat dan krijg je een variabel pensioen. Gaat het goed met de economie, dan gaat je pensioen omhoog. Gaat het minder goed, dan gaat je pensioen omlaag. Een gevormde reservepot kan grote wisselingen in het pensioen zoveel mogelijk voorkomen; dit is wel afhankelijk van de keuzes die sociale partners maken bij de invulling van de nieuwe regeling.
 

Flexibele premieregeling

Uitgangspunt

De flexibele premieregeling kent dezelfde uitgangspunten als de solidaire premieregeling.

Vermogen of kapitaal

Je bouwt een eigen pot met geld op. Dit is jouw pensioenkapitaal. Als je met pensioen gaat, dan wordt dit gebruikt om jouw uitkering te financieren.  

Beleggen

Je kiest zelf, binnen de kaders van de regeling, hoe je het geld voor jouw pensioen belegt. Het rendement en het financiële risico wordt direct aan jouzelf toebedeeld op basis van jouw eigen pensioenpot. 

Risico's

De risico’s voor je pensioen draag je meer zelf. Wel kan het pensioenfonds voor het delen van de risico’s speciaal geld opzij zetten. Zo kan een aantal risico’s samen met de andere deelnemers worden gedragen. 

Uitkering

Als je met pensioen gaat, dan mag je kiezen tussen een vast of een variabel pensioen. Kies je voor een variabel pensioen, dan beweegt je pensioen mee met de economie. Hoe wisselingen in uitkeringen worden voorkomen is afhankelijk van de keuzes die sociale partners maken bij invulling van de nieuwe pensioenregeling.

Nieuwe pensioenregeling

Wat gaat er allemaal veranderen? Wij houden je op deze pagina op de hoogte van al het nieuws over de nieuwe pensioenregeling.

Veelgestelde vragen over de nieuwe regels voor pensioen