Financiële positie

Dekkingsgraad SNS november 2024 leg

Beleidsdekkingsgraad november: 119,0%

De beleidsdekkingsgraad is in november licht gedaald van 119,1% naar 119,0%. Het bestuur gebruikt de beleidsdekkingsgraad als uitgangspunt om jaarlijks een besluit te nemen over het al dan niet verhogen van de pensioenen (indexatie).

Door een daling in de rente stegen de verplichtingen. In november is de waarde van de beleggingen gestegen, maar minder dan de verplichtingen. Per saldo leidde dit tot een daling van de actuele dekkingsgraad van 118,0% naar 117,5%.

De benodigde beleidsdekkingsgraad voor volledige indexatie is 137,8% (stand oktober 2024). Deze stand is afhankelijk van marktomstandigheden, zoals marktrente en inflatie en kan daardoor wijzigen.

Meer weten over de financiële positie van het fonds? Lees hier verder

Hoe bepalen we de jaarlijkse toeslag (indexatie) op jouw pensioen?

Het bestuur van Pensioenfonds SNS REAAL beslist elk jaar of en hoeveel de pensioenen worden verhoogd. Voor het verhogen van pensioenen is ons pensioenfonds gebonden aan spelregels. De spelregels liggen vast in de Pensioenwet en in het toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB), het zogenoemde FTK (Financieel Toetsingskader). De vertaling van die spelregels staan in het pensioenreglement, in artikel 45. Dit reglement is de afspraak tussen jou, jouw (ex-)werkgever en ons. Hier mogen wij niet van afwijken. 

We moeten rekening houden met 3 belangrijke spelregels

De prijsindex

Om de pensioenen te kunnen verhogen kijken we eerst naar de door het CBS berekende ontwikkeling van de prijzen over het afgelopen jaar. We volgen hierbij de ontwikkeling van het consumentenprijsindexcijfer over de periode oktober – oktober. Vervolgens bepaalt de financiële positie van het pensioenfonds of we met deze volledige prijsindex de pensioenen kunnen verhogen, of met slechts een deel. 

Financiële positie van het fonds

De financiële gezondheid van ons pensioenfonds wordt gemeten aan de hand van de dekkingsgraad. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad van de laatste 12 maanden. We mogen de pensioenen alleen verhogen als de beleidsdekkingsgraad dit toelaat. Deze moet wettelijk boven de 110% liggen om een verhoging van de pensioenen te mogen geven. 

TBI-grens

In de wet staan regels voor de verhoging van de pensioenen. Zo mogen wij de pensioenen alleen verhogen als we voldoen aan de vereisten voor Toekomstbestendig Indexeren (TBI). Dat houdt in dat als we de pensioenen verhogen er voldoende financiële ruimte moet zijn om deze verhoging ook in de toekomst te kunnen betalen.  De beleidsdekkingsgraad waarbij wij de pensioenen volledig mogen verhogen, heet de TBI-grens. Deze grens wordt onder andere bepaald door de stand van de rente. Doordat de rente wijzigt, kan de TBI-grens ook wijzigen. 

Onder bepaalde voorwaarden is afwijking van de spelregels mogelijk

De wet biedt in 2024 de mogelijkheid om af te wijken van de spelregels, om zo een grotere verhoging in 2025 te kunnen geven. Maar wij mogen deze mogelijkheid helaas niet gebruiken. Daarvoor is het nodig dat de werkgevers samen met de vakbonden voor 1 juli 2024 alle keuzes voor de nieuwe pensioenregeling hadden vastgelegd. En dit is niet het geval. Daarom moeten wij de verhoging ook voor 2025 bepalen met de huidige spelregels. 

Lees verder

Dekkingsgraden

De dekkingsgraad is een percentage dat laat zien hoe een pensioenfonds er financieel voorstaat. Het is de verhouding tussen het pensioenvermogen en de pensioenverplichtingen. Hoe hoger de dekkingsgraad hoe financieel gezonder ons pensioenfonds is. De gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden noemen we de beleidsdekkingsgraad. Deze is belangrijk bij het vaststellen van de verhoging van de pensioenen. 

Dekkingsgraden

Het pensioenfonds kent een aantal deelnemers met afwijkende indexatiebepalingen. Voor deelnemers die in dienst waren van NOG geldt een voorwaardelijke indexatie waarvoor een bestemmingsreserve beschikbaar is. Voor de groepen deelnemers met een afwijkende indexatie – die niet hebben ingestemd met de voorgestelde omzetting naar voorwaardelijke indexatie in de harmonisatie – wordt de indexatie toegekend volgens de voorwaarden van hun pensioenreglement. De verhoging is gelijk aan de prijsindex. Als er in een bepaald jaar sprake is van deflatie (in 2024 -0,41%) moet deze vanwege wettelijke bepalingen een volgend jaar worden verrekend. 

  • Verhoging 1 januari 2024 0,00%
  • Verhoging 1 januari 2023 3,39%
  • Verhoging 1 januari 2022 0,98%
  • Verhoging 1 januari 2021 0,00%
  • Verhoging 1 januari 2020 0,18%
  • Verhoging 1 januari 2019 0,80%
  • Verhoging 1 januari 2018 0,32%
  • Verhoging 1 januari 2017 0,00%
  • Verhoging 1 januari 2016 0,13%
  • Verhoging 1 januari 2015 0,00%

Wat gaat er veranderen met de nieuwe regels voor pensioen? 

De huidige spelregels maken het moeilijk om pensioenen te verhogen. Dit komt onder andere door de financiële buffers die we moeten aanhouden om ervoor te zorgen dat we de verhoging van de pensioenen ook in de toekomst kunnen blijven betalen. Om onder andere die buffers wél (meer) uit te mogen delen zijn er nieuwe regels voor pensioen gemaakt. Alle pensioenfondsen in Nederland moeten over op die nieuwe regels. Wij willen in 2027 overgaan naar de nieuwe pensioenregeling.

In de nieuwe pensioenregeling bewegen de pensioen mee met het resultaat van de beleggingen. Hierdoor kan je pensioen straks eerder omhoog gaan. Maar je pensioen kan ook omlaag gaan als het slecht gaat met de beleggingen. Als jouw pensioen straks is ingegaan zorgen we er wel voor dat je pensioen niet te veel schommelt. We houden hiervoor straks namelijk nog wel een buffer aan, maar wel een kleinere dan nu. 

Lees meer over de nieuwe pensioenregeling
nieuwe pensioenregeling