Verantwoord beleggen

Uitgelichte stem: Ontbossing en landgebruik door Pepsi

5 april 2024

Als consumentenmerkbedrijf gebruikt Pepsi landbouwgrondstoffen uit meer dan 60 landen voor de productie van voedingsmiddelen en snacks. Omdat ongeveer 80% van de wereldwijde ontbossing het gevolg is van de landbouwproductie, spelen voedselbedrijven een cruciale rol bij het oplossen van dit kritieke probleem.

Één van onze vermogensbeheerders Cardano leidt een programma in de strijd tegen ontbossing. Door het programma krijgen we meer inzicht in de toeleveringsketens van de ondernemingen waarin we beleggen. Met behulp van satelliettechnologie zien we óf en wáár in de toeleveringsketen ontbossing plaatsvindt. Door het gesprek aan te gaan met bedrijven weten we welke concrete acties zij inzetten om ontbossing tegen te gaan. Binnen dit programma proberen we sinds begin 2022 ook met Pepsi hierover in gesprek te gaan. Zo hadden we vorig jaar een eerste gesprek. 

Situatie bij Pepsi 

Op basis van een analyse van de door Pepsi verstrekte informatie stellen we vast dat Pepsi achterblijft bij vergelijkbare bedrijven uit de sector, die wél actief zijn met het invoeren van maatregelen tegen ontbossing. Het bedrijf beschikt niet over een proactief monitoringsysteem en had op het moment van ons gesprek ook geen concrete plannen om er één op te zetten. Veel van haar concurrenten hebben dergelijke systemen al wel omarmd. Hierdoor is dit dus al een industriestandaard geworden.

Gebrek aan ambitie

In plaats van een deel van de verantwoordelijkheid op zich te nemen, nam Pepsi juist afstand en benadrukte dat het een inspanning van de hele sector zou moeten zijn. Natuurlijk is ontbossing een complex probleem. Maar we zijn ervan overtuigd dat inkopende bedrijven juist sterk toezicht moeten uitoefenen op hun leveranciers en hun rol moeten erkennen bij het bevorderen en stimuleren van duurzaam landgebruik.

Stembesluit

Tijdens de aandeelhouders vergadering stond de herverkiezing van de bestuursleden van het ‘Sustainability Diversity and Public Policy Committee’ op de agenda. Door het gebrek aan vooruitgang en de reactie van Pepsi hebben we tegen dit voorstel gestemd. Via Cardano blijven we benadrukken dat bedrijven moeten streven naar een ontbossingsvrije leveranciersketen. Robuust toezicht, controle en meer transparantie zijn noodzakelijk om ontbossing uit te bannen.

vb

Maatschappelijk verantwoord beleggen: Onze stem gebruiken

Wij beleggen in aandelen van bedrijven en zijn daardoor aandeelhouder. Een aandeelhouder kan invloed hebben op het beleid van die bedrijven door te stemmen op voorstellen in aandeelhoudersvergaderingen.

Stemmen op aandeelhoudersvergaderingen is een direct instrument om de belangen van het fonds te beschermen en invloed uit te oefenen op het bestuur van een onderneming. Het fonds ziet het uitoefenen van stemrecht bij volmacht als een belangrijk actief onderdeel van verantwoord beleggen. Het stemmen op aandeelhoudersvergaderingen is via onze manager Cardano (voorheen Actiam) uitbesteed. Samen ontwikkelen wij ons eigen stembeleid, als onderdeel van ons verantwoord beleggingsbeleid.

Maatschappelijk Verantwoord Beleggen jaarverslag

In ons Maatschappelijk Verantwoord Beleggen jaarverslag vermelden wij hoe en wat we doen aan stemmen op aandeelhoudersvergaderingen. Om dit nog wat meer onder de aandacht te brengen geven we op regelmatige basis een 'uitgelichte stem' meer aandacht.