Nieuws

Onderzoek Beleggen voor jouw pensioen: wat vind jij belangrijk?

4 december 2023

Voor een zo hoog mogelijk rendement beleggen we voor jouw pensioen. Dit is nu al zo en dat blijft ook zo in de nieuwe pensioenregeling. We dekken risico’s af waar nodig en houden de kosten scherp in de gaten. We zijn benieuwd hoe jij denkt over het nemen van risico in combinatie met pensioen

Uitnodiging onderzoek

We nodigen je graag uit om mee te doen aan ons Risico Preferentie Onderzoek (RPO). Hierin stellen we vragen over zekerheid, risico en ook over maatschappelijk belangrijke thema’s. 

Rond 12 december sturen we je de uitnodiging
Hoe meer deelnemers meedoen, hoe beter wij de wensen in kaart kunnen brengen. En zo kunnen we komen tot een passend beleggingsbeleid.

Hartstikke belangrijk dus om mee te doen aan dit onderzoek
Hou je brievenbus of mailbox in de gaten. Dan kun jij jouw stem laten horen! Alvast heel erg bedankt!

Veelgestelde vragen over inloggen en technische problemen

Het onderzoek werkt niet goed op Internet explorer, maar wel op iedere andere gangbare browser. Het onderzoek werkt het beste op een tablet, pc of laptop. Op een smartphone werkt het onderzoek ook, maar is voor vraag 6 (de pensioenmeter) iets minder overzichtelijk.

Het onderzoek is nog niet gesloten. Indien je nog niets heeft ingevuld en opgeslagen hebt, zou de link in je e-mail of brief moeten werken. Probeer het dan nogmaals. Je kunt de link ook kopiëren of overtypen in de browser. Let bij het invoeren op hoofdletters en kleine letters. Bij het kopiëren van de link uit de mail kan er een spatie mee zijn gekopieerd. Je kunt het onderzoek maar één keer invullen. Als je dat al heeft gedaan kun je het niet nogmaals invullen. 

Als de link dan nog niet werkt, dan kun je ook op een andere manier inloggen: Ga naar risicobereidheidsonderzoek.nl. Je ziet dan een inlogscherm waar staat: 'Vul hieronder uw toegangscode A in om te beginnen. Deze staat in de uitnodigingsmail. Hieronder staat 'vul code in'. 
 

  • Vul bij code in : SR23 
    Je krijgt dan de vraag: wat is jouw persoonlijke code. 
  • Hier vul je de 8 cijfers in die aan het einde van de link staan die je in de uitnodiging hebt gekregen. Nu kun je de vragen invullen. 
     

Het onderzoek kan vastlopen door het gebruik van Internet Explorer. Internet explorer wordt inmiddels ook niet meer door Microsoft ondersteund, en wordt steeds minder gebruikt (enkele procenten nog tegenwoordig). Microsoft adviseert gebruikers overigens ook over te stappen van Explorer naar Edge. Gebruik voor het onderzoek een andere browser zoals Chrome, Safari of Edge.

Dit heeft meestal te maken met speciale instellingen (cookies, firewall, add on’s, caps lock, explorer, etc) op individuele computers. Indien je problemen blijft houden is het vaak het gemakkelijkst even een andere computer (en dus instellingen) te gebruiken. In bijna alle gevallen lukt het dan gelukkig wel.

Als je tussentijds uit het onderzoek gaat, worden de antwoorden opgeslagen. Zo kun je eventueel later verder waar je bent gebleven. 

Veelgestelde vragen over het onderzoek

Ja, het onderzoek is anoniem. De uitkomsten worden anoniem verwerkt en er is geen link tussen jouw persoonlijke gegevens en de uitkomsten. 

Ja, pensioen verandert en daarvoor moeten keuzes gemaakt worden, zoals over waarin het pensioenfonds moet beleggen en de keuzes die sociale partners moeten maken voor de nieuwe pensioenregeling. Dat doen we uiteraard het liefst ook op basis van jouw input.

De uitkomsten zijn belangrijke informatie voor overleg over de pensioenregeling. De pensioenregeling is er voor de deelnemers. De uitkomsten geven een beeld van hoe de deelnemers van het pensioenfonds kijken naar belangrijke thema’s die spelen. Zo helpen ze sociale partners bij de keuzes die gemaakt moeten worden voor de nieuwe pensioenregeling. 

Het onderzoek is niet gepersonaliseerd. Je ziet daarom een inschatting van pensioenuitkomsten in 3 scenario’s, bij verschillende manieren van beleggen van het pensioen. In het onderzoek zijn aannames gedaan, omdat het niet persoonlijk is. Zo gaan we uit van 45 jaar volledige opbouw van pensioen tot 68 jaar. En van een bepaalde salarisgroep. De genoemde bedragen in de tabel zijn netto (dus na aftrek belasting) en inclusief een volledige AOW. 

Wil je de volgende keer je post per e-mail?

Wij staan graag in contact met je. Dat doen we het liefst per e-mail. Dit is niet alleen sneller, maar ook goedkoper en beter voor het milieu. Is jouw e-mailadres nog niet bij ons bekend? Log dan in op Mijn Pensioen en geef het door.

verantwoord beleggen

Maatschappelijk verantwoord beleggen

Wij hebben de motivatie om uw pensioenpremie duurzaam te beleggen. Wij doen dat om de welvaart en het welzijn van huidige en toekomstige generaties te bevorderen.