Het verantwoordingsorgaan (VO) geeft ieder jaar een algemeen oordeel over het beleid van het bestuur. Door de nieuwe pensioenwet die 1 juli 2023 is ingegaan moeten alle pensioenfondsen in Nederland overstappen naar een nieuwe pensioenregeling. Ons pensioenfonds wil in 2027 overgaan. Het VO heeft er door deze overgang een aantal belangrijke taken bij gekregen. In een interview met het pensioenbureau legt Rob uit wat er allemaal bij komt kijken en hoe de VO-leden zich voorbereiden.
Wat was het belangrijkste agendapunt voor het VO in 2024?
Het zal je niet verbazen; met stip op één stond de aanloop van ons fonds naar de nieuwe pensioenregeling. Deze willen we op 1 januari 2027 van start laten gaan voor alle deelnemers. Dit onderwerp valt in heel veel verschillende, maar allemaal samenhangende, aandacht-, studie-, communicatie-, actie- en beslispunten uiteen. Sociale partners zijn op dit moment bezig alle keuzes vast te leggen in de transitieplannen. Als deze klaar zijn is het bestuur samen met de adviseurs van het pensioenbureau en die van de externe partners in the lead. Maar ook het VO en de Raad van Toezicht (RvT) zijn er op dit moment al sterk bij betrokken.
Iedereen wil goed beslagen ten ijs komen als de trein in beweging komt. Samen willen we tijdig, volledig en zo goed mogelijk voor alle actieve deelnemers, slapers en pensioengerechtigden de overstap maken naar de nieuwe regeling. Iedereen heeft hierin zijn eigen taken en verantwoordelijkheden. De pensioenwet heeft in 2023 de diverse stations bepaald. Elk pensioenfonds moet nu voor zichzelf bepalen bij welk station zij gaan uitstappen en met welke bagage; hoe laat ze daar aankomen; met welke trein ze reizen; hoe duur de tickets zijn en wie er allemaal als passagier meegaat op deze unieke, bijzondere reis.
Het VO is hierbij toezichthouder op afstand. Deze taak voeren we uit. Maar in goed overleg met het bestuur en de RvT zijn we zoveel als mogelijk betrokken bij de totale overgang naar de nieuwe regeling in al haar onderdelen. Dat werkt prima en zorgt voor de beste resultaten voor de deelnemers. Samen staan we sterk!
Jullie doen ook aan zelfevaluatie. Kun je hierover iets vertellen?
Het VO bestaat uit 11 leden: 2 leden zijn werknemers van Athora, 2 zijn werknemers van de Volksbank, 2 leden zijn aangesteld door de 2 werkgevers, 1 lid is slaper en met nog eens 4 pensioengerechtigden is het elftal compleet. Kortom: wij zijn een elftal met 3 vrouwelijke en 8 mannelijke spelers met elk hun eigen achtergrond als het gaat om werkgever en werkervaring.
Samen beschikken we over heel veel kennis, kunde en ervaring. Dat maakt het VO tot een deskundig en ook mondig orgaan namens de deelnemers. Met zoveel spelers op het veld is het wel belangrijk dat je goed en effectief samenwerkt. En iedereen in zijn kracht inzet. Een zelfevaluatie maakt die onderlinge krachten duidelijk en het bevordert een open en eerlijke communicatie. Uiteindelijk bereiken we daarmee een vlot functionerend VO dat positief kritisch is op alles dat het bestuur uitvoert en bereikt. We werken en denken hierbij altijd vanuit deskundigheid.
Daarnaast wordt er natuurlijk ook veel aandacht besteed aan de mens achter het 'VO-lidmaatschap'. Wij zijn een club van gewone mensen. We delen ook momenten van vreugde, zorg en verdriet met elkaar. Dat versterkt onze onderlinge band en houdt ons met beide benen op de grond, dichtbij de deelnemers.
Heb je nog een boodschap voor 2025 voor onze deelnemers?
Aan het begin werd gevraagd naar het belangrijkste agendapunt. Dat was en is de overgang naar de nieuwe pensioenregeling. Maar ook een besluit tot verhoging van de pensioenen is voor het VO heel belangrijk. Elk jaar merken we als VO en ook als individueel VO-lid zelf (veel deelnemers kennen ons) dat de grootte van de verhoging onder een vergrootglas ligt bij de deelnemers. Dit speelt vooral bij de pensioengerechtigden en dat is begrijpelijk. Wel of niet (voor een deel) verhogen heeft meteen invloed op het pensioen dat je iedere maand ontvangt. Het niet kunnen verhogen in 2024 heeft bij heel veel deelnemers de wenkbrauwen doen fronzen. Het VO heeft heel veel reacties ontvangen. Dat is een goede zaak. Want we zijn er voor en door de deelnemers. Maar een VO is geen inspraakorgaan en geen club die besluiten van het bestuur kan herroepen.
Wij houden namens de deelnemers, op afstand, toezicht op het handelen van het bestuur. Ook een besluit van het bestuur over het verhogen van de pensioenen kunnen en mogen we als VO enkel beoordelen volgens wat de wet ons toestaat. Je mag erop vertrouwen dat het bestuur en het VO er altijd alles aan doen om voor elke deelnemer het beste lange termijn resultaat te halen. Hierbij moeten we rekening houden met de financiële mogelijkheden van het fonds en met wet- en regelgeving. Wouter Frerichs vertelt je in een heldere videoboodschap meer over de verhoging over 2025. Hij legt ook uit wat er bij die vaststelling allemaal komt kijken.
Wat kun je zelf doen?
Blijf ons als deelnemer positief kritisch volgen; stel je vragen, lees de nieuwbrieven, volg de nieuwsberichten op de website. Als deelnemer heb je recht op informatie, daar maken we veel werk van, maar je hebt ook een haalplicht. Zorg daarom dat je goed op de hoogte blijft van jouw pensioen. En als je jouw e-mailadres achter laat op Mijn pensioen kunnen we je altijd snel digitaal bereiken met het laatste nieuws.
Tot slot wens ik jullie namens alle leden van het VO een gelukkig kerstfeest en een voorspoedig en gezond nieuwjaar. Fijne feestdagen!
Rob Engels, voorzitter verantwoordingsorgaan