Nieuws

Digitaal ‘Bewijs van in leven zijn’ voor gepensioneerden in het buitenland

26 september 2022

Woont u in het buitenland en ontvangt u pensioen van ons? Dan bent u vast bekend met het jaarlijks opsturen van uw ‘Bewijs van in leven zijn’. We hebben goed nieuws: vanaf dit jaar kunt u uw bewijs via een app opsturen.

'Bewijs van in leven zijn' via een app

Om het pensioen uit te blijven betalen, vragen we jaarlijks om een ‘Bewijs van in leven zijn'. U ontvangt dan een formulier van ons dat u invult en laat tekenen of stempelen bij een officiële instantie. Dit is in sommige landen veel gedoe: zo moet u er bijvoorbeeld voor reizen, kosten voor maken of is het bewijs lang naar ons onderweg. Vanaf nu kan dat een stuk sneller en eenvoudiger via een app.

Wat hebt u nodig?

Om uw ‘Bewijs van in leven zijn’ te versturen hebt u een smartphone, uw identiteitsbewijs en de QR-code nodig die u van ons ontvangt. Hebt u zelf geen smartphone? Dan kunt u die van iemand anders gebruiken.

Hoe werkt het?

Als u in het buitenland woont, ontvangt u van ons een brief. Met de app scant u de QR-code in uw brief. Vervolgens scant u uw identiteitsbewijs en maakt u een foto van uw gezicht, een soort selfie. Binnen twee weken nadat u uw bewijs digitaal hebt ingestuurd, versturen wij u een bevestiging.

Goed om te weten

Ontvangt u uw pensioenpost normaal gesproken altijd digitaal? Dan ontvangt u het verzoek om uw 'Bewijs van in leven zijn' door te geven dubbel: zowel via uw e-mail als via de post. U hoeft maar één keer te reageren.