Nieuws

Wat betekent de verspreiding van het Corona voor het pensioenfonds?

13 maart 2020

Sinds medio februari 2020 duidelijk werd dat het coronavirus ook buiten de Chinese landsgrenzen was uitgebroken, zijn aandelenmarkten wereldwijd zeer sterk gedaald en ook de rente is sindsdien verder sterk gedaald. Deze effecten worden nog eens versterkt door onderlinge verdeeldheid tussen de olieproducerende landen, waardoor ook de olieprijs een scherpe daling heeft laten zien.

In hoeverre heeft het nieuws over het coronavirus impact op ons pensioenfonds?

Natuurlijk is het zo dat dit gevolgen heeft voor de huidige financiƫle situatie van ons pensioenfonds. Het beleggingsbeleid van het pensioenfonds is echter gericht op de lange termijn, maar tegelijkertijd zijn er ook maatregelen getroffen om te voorkomen dat grote schokken in de rente en de aandelen tot directe problemen leiden voor het pensioenfonds.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

Hoewel het pensioenfonds niet kan voorkomen dat in deze huidige situatie de dekkingsgraad daalt, heeft het fonds nog steeds voldoende middelen om uw pensioen te blijven uitkeren. 

Als de lage dekkingsgraad de rest van het jaar aanhoudt, zal dit wel tot gevolg hebben dat de pensioenen volgend jaar niet kunnen worden aangepast aan de inflatie. Het verlagen van de pensioenen is op dit moment niet aan de orde.

Wat doet het pensioenfonds?

Het pensioenfonds heeft een crisisteam ingesteld dat de ontwikkelingen dagelijks in de gaten houdt, om indien nodig, snel te kunnen reageren.

Daarnaast hebben Blue Sky Group (uitvoerder deelnemersadministratie) en ACTIAM en Cardano (onze vermogensbeheerders) voldoende maatregelen getroffen om hun dienstverlening op niveau te kunnen blijven voortzetten. Zodat onze deelnemers hun vragen kunnen blijven stellen en de uitkeringen niet in gevaar komen.