Verantwoord beleggen

2023: Grote stappen in Maatschappelijk Verantwoord Beleggen

1 augustus 2024

Pensioenfonds SNS REAAL heeft een lange historie in Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (MVB). Vanuit de deelnemers is aangegeven dat het belangrijk is dat de pensioengelden op verantwoorde wijze worden belegd, net als de bedrijfsonderdelen waar je voor werkt(e) dat ook doen. Wij geven hier als Bestuur al sinds jaar en dag invulling aan. Via het MVB jaarverslag geven wij inzicht in de uitvoering van het MVB-beleid en wat onze keuzes concreet hebben betekend.

2023 Was een jaar van vooruitgang en strategische aanpassingen. We namen belangrijke beslissingen zoals de uitbreiding van ons landenbeleid. Hierdoor passen we dat nu ook toe op bedrijfsobligaties en aandelen waarbij de overheid een meerderheidsbelang heeft. Dit versterkt onze inzet om duurzaamheid zowel nationaal als op bedrijfsniveau te bevorderen. 

Een andere grote stap was dat we vorig jaar minder belegden in aandelen in opkomende markten. Vooral het gebrek aan duurzaamheid van opkomende markten speelde daarbij een rol. Deze beslissing heeft geleid tot een aanzienlijke vermindering van afvalproductie en waterverbruik en dat is goed voor onze ecologische doelstellingen. Ook wijzigden we de beleggingen naar meer duurzame fondsen binnen de High Yield en obligaties van opkomende markten. Daarmee verkleinen we onze ecologische voetafdruk verder en ondersteunen we duurzame economische ontwikkeling. 

De in 2023 gemaakte stappen weerspiegelen onze inzet voor duurzaamheid en verantwoord beleggen. Wij blijven ons inspannen om de doelstellingen en wensen van onze deelnemers op het gebied van MVB waar te maken. Met een voortdurende focus op het creƫren van positieve impact op zowel de pensioenen van onze deelnemers als de samenleving en het milieu. Natuurlijk zonder daarbij de rendementsverwachting te verlagen.

Het bestuur kijkt met trots terug op wat we in 2023 hebben bereikt. 

Veel leesplezier met dit bijzondere jaarverslag

Jaarverslag MVB 2023

Download MVB jaarverslag 2023

Bijlage Grootte
1.66 MB
Maatschappelijk Verantwoord Beleggen Jaarverslag 2023