Nieuws

Toelichting op het indexatiebesluit

15 februari 2024

Begin december 2023 heeft het bestuur besloten de pensioenen per 1 januari 2024 niet te verhogen. Hierop hebben we veel reacties ontvangen van teleurgestelde deelnemers. Dit begrijpen wij. Wij hadden het zelf ook heel graag anders gezien. Graag geven wij daarom meer toelichting hoe wij tot dit besluit zijn gekomen en waarom verschillende andere pensioenfondsen wel konden indexeren.

Voor het indexeren van pensioenen is ons pensioenfonds gebonden aan spelregels

De spelregels liggen vast in de Pensioenwet en in het toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB), het zogenoemde FTK (Financieel Toetsingskader). Kern hiervan is het zogenaamde toekomstbestendig indexeren. Ons fonds moet dus zodanig indexeren dat wij dat ook in de toekomst kunnen blijven doen. De hoogte van een eventuele indexering hangt daarom af van de financiële positie van het pensioenfonds. Hoe beter die positie is, hoe meer er geïndexeerd mag worden. De vertaling van die spelregels staan in het pensioenreglement. Dit reglement is de afspraak tussen jou, jouw (ex-)werkgever en ons. Hier mogen wij niet van afwijken. 

Het prijsindexcijfer van het Centraal Bureau van de Statistiek is de basis voor het vaststellen van de indexering 

Het reglementaire prijsindexcijfer over de periode oktober 2022 – oktober 2023 daalde met 0,4%. Met een negatieve prijsindex staat ons indexeringsbeleid het niet toe om de pensioenen toch wél te verhogen. De daling van het prijsindexcijfer komt vooral door lagere prijzen voor gas en stroom in 2023. De prijzen van boodschappen en andere consumentengoederen stegen daarnaast wél. Wij kunnen ons daarom voorstellen dat ons besluit lastig te begrijpen is. 

Waarom indexeren andere pensioenfondsen wel?

Per 1 juli 2022 is er een wettelijke mogelijkheid om af te wijken van de indexatiespelregels. Deze mogelijkheid mag een pensioenfonds niet zomaar gebruiken. Dat mag alleen als cao-partijen afspraken hebben gemaakt dat zij over willen gaan (invaren) naar een nieuwe pensioenregeling. 

Bij ons is die duidelijkheid er nog niet. De gesprekken over een nieuwe pensioenregeling zijn nog bezig. Omdat in sommige bedrijven of bedrijfstakken al wel afspraken zijn gemaakt, mogen zij nu wel indexeren. 


Wij willen jouw pensioen graag verhogen. Helaas laten de geldende regels het op dit moment niet toe. Wij snappen jouw teleurstelling daarover. Uiteraard blijven wij ons best doen voor jouw pensioen. Dat mag je van ons verwachten.