Interview

Klusser en bestuurder

6 juni 2023

Wouter Frerichs (67) is lid van het pensioenfondsbestuur. Zijn hele werkzame leven speelde zich af in de collectieve pensioensector en na zijn pensionering is hij daarmee doorgegaan. Al neemt het klussen ook flink veel tijd in beslag. Hij bouwde eigenhandig een vide met entresol en wenteltrap in de kamer van zijn dochter, en installeerde een tweede badkamer in zijn huis.
Zijn pensioenadvies: “reken vooral goed uit wat je kunt verwachten en wat je nodig hebt.”

Pensioen uitgesteld

In 2015 werden de verzekeringsactiviteiten van SNS REAAL, gebundeld in VIVAT onderdeel van het Chinese Anbang. In 2016 volgde een grote reorganisatie, waardoor ik in 2017 moest vertrekken; ik was toen 61 jaar. Dat heeft me best verdriet gedaan, hoewel het financieel goed is afgehandeld.

Ik miste zes jaar pensioenopbouw, totdat ik 67 werd. De beste manier om dat te repareren, was uitstel van mijn pensioen. Hiervoor heb ik dankbaar gebruik gemaakt van Mijn planner op de website. Een handige tool die inmiddels verder is verbeterd en uitgebreid.

Kijken naar netto inkomen

Het meest verhelderend voor jezelf is dat je in beeld brengt wat je netto inkomen na je pensioendatum wordt. Dus kijk op je UPO’s en die van je partner. Wat kun je verwachten, wat gebeurt er als een van de twee komt te overlijden, wat is er geregeld bij arbeidsongeschiktheid? Dat leidt tot een redelijk overzicht van je pensioen in combinatie met een paar grote risico’s in het leven. Op de site www.mijnpensioenoverzicht.nl vind je overigens je pensioenen al bij elkaar. Niet altijd staat alles erbij. Dus het is wel zaak kritisch te kijken.

Behoefte en plannen

Wat je nodig hebt is natuurlijk sterk afhankelijk van je behoefte en je plannen. Bij veel mensen dalen de kosten na hun pensionering: huis afbetaald, geen studerende of thuiswonende kinderen, een lager belastingtarief. Maar het geldt lang niet voor iedereen. Want als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, blijf je rente betalen, als je huurt lopen de kosten ook door. Dan ziet het er heel anders uit.

Mijn advies is dan ook: breng je situatie in kaart, gebruik Mijn planner en maak eventueel een afspraak om te videobellen met de Pensioenservice. Zij kunnen je ook begeleiden bij keuzes over je pensioen.

Wouter Frerichs

Talenten en hersenen blijven gebruiken

Tegen vrienden zeg ik vaak dat ik één ding heb geleerd van mijn min of meer gedwongen afscheid: je moet niet achter de geraniums gaan zitten. Het is belangrijk om je talenten en je hersens te blijven gebruiken. Onlangs ben ik herkozen als bestuurder van het fonds. Ik blijf dus in elk geval tot ik 70 ben. En ik hoop dat mijn inzet bijdraagt aan een goed geregeld pensioen voor de deelnemers.’