Nieuws

Jaarverslag 2019 online beschikbaar

19 juni 2020

Financiële situatie 2019 deels hersteld, beperkte indexatie 2020

In 2019 is de dekkingsgraad van het pensioenfonds gestegen van 110% naar 111,7%. De forse rentedaling (de voor het pensioenfonds belangrijke lange rente daalde maar liefst 0,77%-punt) heeft geleid tot een flinke toename van de voorziening pensioenverplichtingen van het pensioenfonds en had daarmee een grote negatieve impact op de dekkingsgraad. Daar stond een nog grotere waardestijging van de beleggingen tegenover waardoor de dekkingsgraad per saldo licht gestegen is.

De beleidsdekkingsgraad (het gemiddelde over twaalf maanden) kwam eind 2019 uit op 110,5%, hierdoor kon het pensioenfonds begin 2020 slechts een klein deel indexeren. De opgebouwde en ingegane pensioenen zijn op 1 januari 2020 met 0,18% verhoogd.

De werkgevers hebben gemeld dat zij ook in 2021 hun pensioenregeling bij het pensioenfonds zullen onderbrengen. De overname van VIVAT door Athora en de overdracht van de schadeportefeuille aan Nationale Nederlanden zal gevolgen hebben voor het aantal deelnemers bij het pensioenfonds. Om op deze ontwikkeling te zijn voorbereid, onderzoekt het bestuur hoe en tegen welke voorwaarden en kosten de pensioenuitvoering toekomstbestendig kan worden ingericht. Hierbij komen verschillende alternatieven aan bod.

Wil je meer weten over wat er allemaal in 2019 allemaal bij het pensioenfonds heeft gespeeld en ben je geïnteresseerd in, de achtergronden, of over bijvoorbeeld de beleggingen en de risico’s van het fonds, lees hier dan meer over in het jaarverslag 2019.