Nieuws

Invloed situatie in Oekraïne op het pensioenfonds - Update 17 maart 2022

17 maart 2022

Het conflict in Oekraïne zorgt voor onrust op de financiële markten. U vraagt zich wellicht af in hoeverre uw pensioenfonds belegt in Russische en Oekraïense bedrijven en of de ontwikkelingen op de financiële markten gevolgen hebben voor ons pensioenfonds. 

In november gestart met afbouwen beleggingen in Rusland en Oekraïne

In november zijn wij vanuit ons maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid overgestapt naar twee andere managers die veel minder beleggingen in Rusland en Oekraïne hebben. Wij beleggen niet rechtstreeks in Oekraïne of in de Russische staat. Maar indirect via beleggingsfondsen wel beperkt: 0,2% in Rusland en 0,3% in Oekraïne. Wij beleggen overigens niet in Wit-Rusland (Belarus).

Momenteel lastig om Russische beleggingen te verkopen

Als gevolg van de door de EU ingestelde sancties is het op dit moment niet mogelijk om ons belang in Rusland verder af te bouwen. Russische beleggingen worden uit onze indexen verwijderd en als het ware geparkeerd. Zodra het weer mogelijk is, zal binnen de beleggingsfondsen afscheid worden genomen van beleggingen in Rusland.

Eventuele gevolgen voor ons fonds nu niet te voorspellen

Wat de exacte gevolgen van de situatie in Oekraïne zullen zijn voor de economie en de financiële markten is nu niet te voorspellen. Dit geldt ook voor eventuele gevolgen voor het pensioenfonds of voor de dekkingsgraad. Natuurlijk blijven wij de ontwikkelingen volgen en zullen we een update geven zodra de situatie daartoe aanleiding geeft.