Voor onze dienstverlening kunnen wij uw persoonsgegevens verwerken. Daarnaast maken wij gebruik van cookies op onze website. Raadpleeg voor meer informatie ons privacystatement en cookiestatement.

Sluiten

Pensioen123 Laag 2 Middelloon

Print deze pagina

U bouwt pensioen op in een voorwaardelijke middelloonregeling

Ieder jaar bouwt u pensioen op over een deel van het salaris (tot € 112.189,- (bedrag 2021)) dat u in dat jaar hebt verdiend. U bouwt niet over uw hele salaris pensioen op. Uw pensioen houdt namelijk rekening met de AOW die u van de overheid ontvangt als u met pensioen gaat. Het deel van uw salaris waarover u geen pensioen opbouwt, heet ‘franchise’.

Collectieve Defined Contribution-regeling

De pensioenregeling is een Collectieve Defined Contribution (CDC)-regeling. Dit betekent dat als de premie te laag is voor volledige pensioenopbouw, in dat jaar een lager percentage aan pensioen wordt opgebouwd. 

Over uw salaris tot € 112.189,- minus de franchise bouwt u in 2021 bij de Volksbank 1,21% aan ouderdomspensioen op (in 2020 1,32%). Bij Athora bouwt u 1,05% aan pensioen op in 2021 (in 2020 was dit 1,21%). Het totale pensioen dat u zo opbouwt, is de optelsom van al die jaren plus de eventuele indexatie. Vanaf uw pensioendatum ontvangt u dit pensioenbedrag elke maand, zo lang u leeft. Dit heet een middelloonregeling.

Veelgestelde vragen over de soort regeling

Dat betekent dat de premie vaststaat en elk jaar wordt gekeken welk percentage aan pensioen hiervoor opgebouwd kan worden. 

Bij een middelloonregeling bouwt u elk jaar een stukje van uw pensioen op. Dit doet u over het salaris wat u in dat jaar ontvangt. U bouwt niet over uw gehele salaris pensioen op. 

Vragen

Welkom op Mijn Pensioen

Op het gebruik van Mijn Pensioen is de disclaimer van toepassing.

Bekijk de disclaimer (PDF)Naar de homepage