Pensioen 123 Laag 2

Eerder, later of deeltijdpensioen

Eerder, later of deeltijdpensioen

De pensioenleeftijd bij ons pensioenfonds is 68 jaar. Vanaf het moment dat je met pensioen gaat, ontvang je zolang je leeft elke maand een ouderdomspensioen. Je kunt ook eerder of later dan op jouw 68ste met pensioen gaan. Op zijn vroegst vanaf jouw 57ste en uiterlijk 5 jaar na jouw AOW-leeftijd. Bespreek jouw wensen met jouw werkgever. Als je weet welke datum je met pensioen wilt gaan, neem je contact op met het pensioenfonds.

Gevolgen voor jouw pensioenuitkering

Eerder stoppen met werken betekent een lagere pensioenuitkering. Je bouwt minder lang pensioen op en we keren jouw pensioen langer uit. Later stoppen met werken betekent een hogere pensioenuitkering. Je bouwt langer pensioen op, omdat je langer doorwerkt en we keren jouw pensioen minder langer uit.

Kijk op www.svb.nl om te zien wanneer jouw AOW ingaat.

Deeltijdpensioen

Je kunt vanaf jouw 57ste ervoor kiezen jouw ouderdomspensioen voor een deel in te laten gaan. Als je ervoor kiest jouw pensioen gedeeltelijk in te laten gaan heeft dit gevolgen voor jouw pensioen. Zo ontvang je bijvoorbeeld later een lagere pensioenuitkering. De voorwaarden van het deeltijdpensioen kun je terugvinden in het Pensioenreglement.

Jouw pensioen aanvragen

In alle gevallen geldt dat als je eerder of later met pensioen wilt, je dit minstens zes maanden voor de gewenste ingangsdatum met jouw werkgever moet bespreken. Ben je er samen uitgekomen? Geef de afgesproken pensioendatum per brief of e-mail vervolgens aan ons door. Je ontvangt van ons zes maanden voor jouw pensioendatum een brief en het benodigde aanvraagformulier om jouw pensioenkeuzes door te geven.

Jouw partner moet ook tekenen voor jouw pensioenkeuzes

Veel keuzes hebben invloed op de hoogte van jouw ouderdomspensioen. Jouw partner moet het eens zijn met deze keuzes en moet daarom de aanvraag ook ondertekenen.

Veelgestelde vragen

Je kunt vanaf jouw 57ste met pensioen. Let er wel op dat als je eerder met pensioen gaat, jouw pensioenuitkering ook lager wordt.

Overleg eerst met jouw werkgever over jouw wens om eerder met pensioen te gaan. Als je weet welke datum je met pensioen wilt gaan, neem je contact met het pensioenfonds. Je kunt in Mijn planner zien wat vervroegd pensioen en deeltijdpensioen financieel betekent.

Je bouwt minder pensioen op en het pensioen wordt over een langere periode uitgekeerd, daarom is het maandelijkse bedrag dat je ontvangt lager dan wanneer je langer doorwerkt en meer pensioen opbouwt.

Omrekenfactoren zijn getallen die we gebruiken om jouw pensioen om te rekenen wanneer je bepaalde keuzes maakt. Deze omrekenfactoren zijn onder andere gebaseerd op hoe oud we gemiddeld worden en de stand van de rente. 

De omrekenfactoren worden jaarlijks vastgesteld en kunnen dus wijzigen. Daarom kan een berekening die je hebt gemaakt met de factoren van vorig jaar anders uitpakken wanneer je de berekening maakt met de factoren van dit jaar. Je vindt de factoren in het pensioenreglement . Ze staan in bijlage 1.

Het werken of bijverdienen na vervroegde pensionering kan fiscale gevolgen hebben en hangt af van de ingangsdatum van jouw pensioen. De Belastingdienst stelt voorwaarden aan het eventueel bijverdienen of doorwerken bij een ander (of eigen) bedrijf.

Binnen 10 jaar voor jouw AOW-leeftijd met pensioen
Ga je binnen tien jaar voor jouw AOW-leeftijd met pensioen dan kun je ergens anders inkomen verwerven zonder dat dit gevolgen heeft voor jouw pensioenuitkering.

Méér dan 10 jaar voor jouw AOW-leeftijd met pensioen
Ga je eerder dan tien jaar voor jouw AOW-leeftijd met pensioen, dan is bijverdienen of doorwerken bij een ander (of eigen) bedrijf niet toegestaan. Het pensioenfonds zal in dat geval een schriftelijke verklaring vragen waarin je verklaart dat het arbeidzame leven bij de ingangsdatum van het pensioen volledig wordt beëindigd en je niet meer de intentie hebt om weer betaalde werkzaamheden te gaan verrichten.

Als je naast jouw huidige dienstverband bij de Volksbank of Athora nog een tweede bron van inkomsten hebt vanuit een andere baan of (eigen) onderneming, dan kan je het SNS REAAL pensioen wel vervroegd laten ingaan en tegelijkertijd jouw tweede bron van inkomsten aanhouden. Belangrijke voorwaarde daarbij is wel dat je het pensioen ontvangt voor het gedeelte dat je minder werkt, en dat je er niet extra bij kunt gaan werken.

Zorg dat je dit goed van tevoren uitzoekt en neem als je meer wilt weten over de fiscale gevolgen van bijverdienen of doorwerken na pensionering contact op met de Belastingdienst.

Meer informatie?

In het pensioenreglement lees je meer informatie.

Documenten