Nieuws

Langer leven, langer werken

14 november 2016

De AOW-leeftijd gaat nu al stapsgewijs omhoog van 65 naar 67 jaar. In 2012 heeft een meerderheid van de Tweede en Eerste Kamer ingestemd met een automatische koppeling van de AOW-leeftijd aan de levensverwachting. Omdat Nederlanders steeds ouder worden, gaat de AOW-leeftijd al vanaf 2022 verder stijgen richting 68 jaar. Dit betekent dat we allemaal langer moeten (mogen) werken. Uitgangspunt is dat een Nederlander gemiddeld achttien jaar AOW ontvangt.

Pensioenrichtleeftijd naar 68 jaar

De stijging van de levensverwachting heeft ook gevolgen voor aanvullende pensioenen. Al op 1 januari 2018 wordt de ‘pensioenrichtleeftijd’ verhoogd van 67 naar 68 jaar. De pensioenrichtleeftijd is een rekenleeftijd die wordt gebruikt voor de berekening van de jaarlijkse maximaal toegestane fiscale pensioenopbouw. De verhoging heeft tot gevolg dat pensioenregelingen vanaf 2018 voor de nieuwe opbouw fiscaal moeten mikken op een pensioenleeftijd van 68 jaar.

Wat betekent dit voor jouw pensioen?

Voor de pensioenen die je tot nu toe hebt opgebouwd, heeft de nieuwe regelgeving geen gevolgen. Binnen onze pensioenregeling kan je je pensioen vervroegen of uitstellen, zodat je steeds je pensioen bij de actuele pensioenleeftijd kan laten aansluiten. Voor 2017 is de pensioenopbouw nog op 67 jaar gericht. Vanaf 2018 zullen sociale partners nieuwe afspraken maken over de pensioenregeling. Hierin zal ook de nieuwe pensioenleeftijd onderwerp van bespreking zijn.

Tip: wanneer krijg jij AOW?

Wil je weten wat jouw AOW-leeftijd is? Dat kun je eenvoudig berekenen op de website van de Sociale Verzekeringsbank: www.svb.nl/int/nl/aow/wat_is_de_aow/wanneer_aow/