Nieuws

Minder werken zorgt voor minder pensioen

5 september 2024

Wil je minder gaan werken of werk jij al parttime? Sta dan ook eens stil bij jouw pensioen. Nu minder werken betekent namelijk ook minder pensioen later. Jouw keuze om minder te gaan werken heeft dus niet alleen nu financiële gevolgenmaar ook later. Op Mijn pensioen reken je uit wat de gevolgen voor jouw pensioen zijn.

Parttime werken is populair in Nederland en ook bij medewerkers van de Volksbank en Athora. Bijna de helft van de werkende Nederlanders (ongeveer 45 procent) werkt parttime, waarvan meer vrouwen dan mannen. De keuze om parttime te gaan werken kan bijvoorbeeld zijn: zorg voor de kinderen, behoefte aan meer vrije tijd, mantelzorg of voor de gezondheid. Als je parttime gaat werken weet je dat je meestal een lager inkomen krijgt. Dat vind je waarschijnlijk logisch. Jouw focus ligt op 'nu' kunnen blijven rondkomen, in plaats van rondkomen na jouw pensioen. Maar nu minder werken betekent ook minder pensioen later. 

Vrouwen werken vaker parttime

Nog steeds is het zo dat vooral vrouwen vaak besluiten minder te gaan werken. Bij de Volksbank en Athora werkt 34% van de vrouwen minder dan de 36-urige werkweek en slechts 7% van de mannen. Vrouwen bouwen daardoor minder pensioen op dan mannen en ook vaak minder dan ze zelf misschien denken. Hierdoor ontstaat een pensioenkloof tussen mannen en vrouwen.

Manieren om jouw pensioen aan te vullen

Er zijn verschillende manieren om het pensioen aan te vullen dat je, eventueel samen met je partner, later krijgt. Denk hierbij aan een lijfrenteverzekering, banksparen, zelf sparen of beleggen, je woning verkopen of overwaarde opnemen. Of misschien wil je later wel gewoon blijven werken naast je pensioen.  Laat je adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur. Goed te weten; onze pensioenregeling biedt geen ruimte om aanvullend pensioen op te bouwen. 

Weet jij hoe jouw pensioen eruit ziet?

Elk jaar ontvang je een Uniform Pensioenoverzicht (UPO) met een opgave van hoeveel pensioen jij later kan verwachten. Daarnaast kan je makkelijk en snel jouw pensioen checken in Mijn pensioen.

En heb je een partner? Heb je dan een idee hoe het pensioen van jullie samen er later uitziet? Goed om daar óók eens stil bij te staan. Want je weet vast hoe jouw of jullie huishoudboekje er nu iedere maand uitziet. Dan is het ook fijn om te weten hoeveel pensioen je later (samen) krijgt. 

Meer weten over parttime werken?

Hier lees je meer over de gevolgen van parttime werken. Ook lees je over hoe het zit met bijzonder verlof.